VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Tips en ideeën voor ouders in deze tijd


Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.
MENTALE GEZONDHEID IN CORONATIJD
Het is een bizarre tijd waar we met z’n allen in zitten. Vooral het vele binnen moeten blijven is voor een hoop mensen een mentale uitdaging. Professionals hebben een gratis programma voor thuis ontwikkeld om hiermee om te gaan. Daarnaast zijn er een aantal ervaringsdeskundigen die hun verhalen en tips online delen. Hopelijk bieden ze een steuntje in de rug:

https://therapieland.nl/programmas/zelfhulp/zelfhulp-coronastress/

https://www.nu.nl/coronavirus/6039788/kinderen-thuis-in-coronatijd-zoek-de-lichtpuntjes-ga-geen-schooltje-spelen.html

https://nos.nl/artikel/2328406-quarantaine-expert-andre-kuipers-blijf-fit-en-bewaak-de-goede-sfeer.html

 

TIPS VOOR OUDERS

Hoewel de kinderen huiswerk voor thuis hebben meegekregen en ze genoeg speelgoed hebben, lijken de dagen soms erg lang nu ze 24/7 thuis zijn. Verveling ligt op de loer. Hierbij een aantal gratis tips voor wat afwisseling:

Beeldbellen met opa en oma kan leuk maar ook informatief zijn. Laat grootouders kennis en verhalen delen. Dan heb jij je handen even vrij.

Laat je kinderen iedere dag twee regels in een dagboek schrijven. Dit is zo’n bizarre tijd, dat ze later het op deze manier uit eerste hand aan hun kleinkinderen kunnen vertellen. De kleintjes kunnen een tekening maken.

Maak van de lunch een activiteit door bijvoorbeeld te picknicken in tuin en als er geen tuin is, dan in de woonkamer.

Het is belangrijk om iedere dag even naar buiten te gaan. Je kunt nu tijdens een frisse neus halen, samen met je kinderen op berenjacht. Veel mensen hebben nu een knuffelbeer in het raam gezet. Loop rond in de wijk en laat de kinderen de beren spotten.

Bol.com biedt luisterboeken voor kinderen voor 1 cent per boek: https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/

Het kanaal Disney+ kan je nu voor een week gratis uitproberen: https://www.disneyplus.com/nl-nl/

Door veel professionals wordt het aangeraden om een schema op te stellen, zodat er ritme en regelmaat blijft, een goede houvast in deze tijd. Op verschillende websites zijn hier voorbeelden van te vinden, onder andere op:
https://www.minime.nl/artikelen/2428/dagschema-kinderen-corona

Maak een hindernisbaan in de woonkamer (tip 30 op de website) of één van de andere 101 leuke spelletjes voor in of rond het huis:

https://www.sitly.nl/blog/101-leukste-spelletjes-voor-kinderen-in-en-rond-het-huis/

 

THUIS ONDERWIJS

De scholen zijn dicht en de kinderen hebben huiswerk gekregen om thuis te maken. Wees je ervan bewust dat je geen leraar bent en dit ook niet hoeft te zijn. Je doet je best, meer kun je niet doen. Toch blijft het lastig, hoe werkte het ook allemaal weer met ontleden, eerste persoonsvorm en het lijdend voorwerp? Mocht je niet per WhatsApp of mail bij de leraar of lerares van je kind terecht kunnen, op internet zijn talloze filmpjes te vinden die helder uitleg geven. Tevens zijn er online een hoop educatieve websites, waardoor schermtijd verantwoord kan worden ingevuld:

Op de website van Zapp is Schooltv nu ook voor thuis beschikbaar:
https://www.zapp.nl/programmas/1648-schooltv

Op YouTube is er nu het kanaal KlasZiek – leren zonder te infecteren: https://www.youtube.com/channel/UCa8a58CMxo2AuZlQ0Ze_plg/featured

Heel veel basisschoolwerkmateriaal is te vinden op:
https://www.basisschoolmateriaal.nl/

Juf Milou biedt allerlei oefeningen en educatieve spelletjes aan op de website: https://www.juf-milou.nl/

De bijlesmeester heeft gratis oefenbladen beschikbaar voor taal en rekenen op allerlei niveaus:
https://debijlesmeester.nl/gratis-oefenbladen-basisschool-2/

Zwijsen, een grote uitgeverij in het onderwijs biedt nu verschillend materiaal gratis aan: https://www.zwijsen.nl/inspiratie

Op de website van de kleuteruniversiteit staan verschillende blogs met allerlei gratis tips voor ouders met thuiszittende kleuters:
https://www.kleuteruniversiteit.nl/blog/

De Gelijke Kansen Alliantie heeft een verzamelplatform voor docenten en omgeving, waar ook een hoop tips te halen valt voor ouders die nu thuis onderwijs geven: https://www.gelijke-kansen.nl/actueel/onderwijs-op-afstand

Heb je het helemaal gehad met het thuisonderwijs? Luister dan dit liedje ‘ode aan de thuisonderwijzende ouder’ van meester Bart om je een hart onder de riem te steken: https://www.youtube.com/watch?v=fVGQ14RAKG0


TAALBOEKJES

Taalboekjes die opa Jan schreef voor zijn kleinkinderen. Hopelijk helpt het jullie verder.
(ze zijn nagekeken door een docent, staan er toch nog foutjes in, laat het ons weten)

https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-1.pdf
https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-2.pdf
https://beheer.famnetwerk.nl/files/voila-onze-taal-deel-3.pdf

KNUTSELTIPS

Knutselen is een goede bezigheid in deze dagen.

De Donald Duck biedt gratis tekenlessen aan online. Kijk voor meer informatie op: https://www.donaldduck.nl/video/

Zelf spelletjes maken? Dit filmpje laat verschillende mogelijkheden zien: https://www.youtube.com/watch?v=YFL0hvoaYLA

Juf Marit geeft op YouTube verschillende schilderlessen:
https://www.youtube.com/results?sp=mAEB&search_query=juf+marit


ANDERE ACTIVITEITEN VOOR BINNEN

Is jouw kind geen knutselaar? Of nog te klein voor een hoop knutselactiviteiten? Er zijn genoeg andere tips om je kind deze dagen bezig te houden:

Spelletjes voor peuters om te doen:
https://www.24baby.nl/peuter/vrije-tijd-feest/peuterspelletjes-2-jaar/?fbclid=IwAR3Q77apGUuw7OjdMpS1QF5Mp3w0Dn88pGfObwltKndsCg2FRU1lpjlUGR4

Samen bakken. Bakken hoeft niet moeilijk te zijn en is iets dat bijna alle kinderen leuk vinden, of op zijn minst lekker. Hierbij een aantal recepten om met kinderen te bakken:
https://www.oudersvannu.nl/nieuws/bakken-met-kinderen-10-simpele-recepten/?fbclid=IwAR2PIjRhNCO3Sl0LwhPglkKOLKic9g_bgumnULTVOb63PD3vNR7WjLBjOCQKlik hier voor het hele documentPOPULAIR

Tijdens de eerste online bijeenkomst is er gekeken hoe vrouwen alle ballen in de lucht houden en de balans tussen werk en zorgtaken behouden. Nu willen we graag tijdens een tweede bijeenkomst de behoeften en ideeën die toen zijn opgehaald uitwerken tot concrete actiepunten.

Samen met Wendy Linders Ladies’ Circle Roermond, Linda Van Nieuwkerk penningmeester FAM! en Lucas Borsboom, Round Table he Netherlands maken we een statement tegen geweld tegen vrouwen.  

Vorig jaar stonden deze mannen in de rij om een stopteken te maken tegen gendergeweld. Een fysieke rij vormen kan dit jaar helaas niet, maar een digitale rij wel!

Wist jij dat mannen meer verdienen omdat ze man zijn? Wist jij dat Nederlandse vrouwen vandaag gemiddeld nog steeds 14,8 procent minder verdienen dan mannen? 'Ik wist dit ook niet. Nu ik dat wel weet, wil ik er iets aan doen. Dat kan ik niet alleen, daarbij heb ik jullie hulp nodig!'

 

Hoe Corona ook een verandering in zorgtaken teweeg brengt. Tijdens de vorige lockdown zijn bijna een kwart van alle vaders meer voor de kinderen gaan zorgen.

Wie zijn deze vaders en bestaat de kans dat zij dit blijven doen? Want dat zou een boost kunnen geven aan de nog altijd trage emancipatie in Nederland. 

Wat heel moeilijk is, hoeft niet onmogelijk te zijn. Veel Islamitische jongeren blijven in de kast. Om hun familie te sparen. “Ze zetten hun eigen geluk aan de kant en offeren zichzelf op voor het geluk van hun familie. Heel schrijnend,” vertelt Bouchaïb Saadane, die in het dagelijks leven onder andere voorzitter is van PPD Limburg, Provinciaal Platform voor Diversiteit. Een emotioneel gesprek over homoseksualiteit, familie-eer en verstoting. En de toekomst. Is er hoop op een plek voor iedereen?!

Hoe diverser je netwerk, hoe groter de kans op nieuwe contacten. Elk informeel contact heeft zo zijn eigen waarde en functie. Alle directe en minder directe contacten vormen samen het sociaal kapitaal van de werkzoekende. Voor het vinden van werk is het vooral belangrijk om uit de ‘bubbel van bekende contacten’ te breken en nieuwe ontmoetingen aan te gaan.

19 jaar is Gülce Baran. De van oorsprong Turkse woont al vanaf haar zesde in het Midden-Limburgse Echt. Nu loopt ze stage bij FAM! Netwerk als management assistent. Ze komt hier met thema’s in aanraking waarvan ze niet wist dat ze een issue zijn.

“Er is zoveel ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Dat is echt niet eerlijk. Daar moeten we iets aan doen.”

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.