VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Het goede doen sluit aan bij wie Ingrid Schäfer is, Politiechef Eenheid Limburg.


Binnen de Nationale Politie bestaan tien eenheden waarvan Limburg er een is. Ingrid Schäfer-Poels (43) is politiechef van Eenheid Limburg, zeg maar van Eijsden tot de Mookerheide, en is eindverantwoordelijk voor het politiewerk van ruim 3.000 medewerkers.


Het goede doen sluit aan bij wie Ingrid Schäfer is
“Als ik met pensioen ben, doe ik mee aan Heel Holland Bakt, dat heb ik mijn kinderen beloofd. Maar dat duurt nog een hele tijd. Ik ben pas 43 en heb het reuze naar m’n zin als politiechef. Ik werk bij de mooiste organisatie die er is en er zijn nog meer dan genoeg uitdagingen die schreeuwen om aangepakt te worden”, vertelt Ingrid Schäfer.

Een dag uit het leven van Ingrid
“Het is vooral heel veel overleggen met heel veel mensen. Mijn kinderen zwaaien me ’s morgens uit als ik wegga in mijn stoere uniform en ook zien ze mij wel eens op tv. Zij denken dat het heel spannend is wat ik doe. Maar meestal moet ik ze teleurstellen, want dan heb ik vooral gepraat met medewerkers, burgemeesters en partners.” Een politiechef runt het bedrijf en is het boegbeeld ervan.

Het leuke aan haar job is, dat ze soms een piketdienst meedraait, dus dat is 24/7 bereikbaar en inzetbaar zijn. Als er crisis is, er toestemming voor een arrestatieteam nodig is, er een collega gewond is geraakt, er veel pers op een situatie afkomt, dat zijn de momenten dat Ingrid het gevoel heeft dat ze écht bij de politie werkt. Dan zit ze middenin de operatie.
Ze staat dan in verbinding met de collega’s die het echte werk doen. “Hoe hoog je ook zit in de organisatie, je blijft altijd verbonden met de operatie. Dat is belangrijk. Ik probeer sowieso af en toe een uurtje met bijvoorbeeld een wijkagent mee op pad te gaan. Zodat ik feeling houd met het veldwerk.”

Politieagent? NEE. Kapster? JA!
Tot groot verdriet van Ingrids moeder knipte ze zo’n 40 jaar geleden al haar barbies de haren. Ook de barbies van Ingrids zus moesten het ontgelden. Het was duidelijk: zij wilde als 4-jarig meisje kapster worden. Verder heeft ze nooit aan carrièreplanning gedaan. “Ik wil werk doen waar ik blij van word en wat ertoe doet.
Vroeger had ik wel altijd al een heel sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Als mijn ouders zeiden dat iets niet mocht, vroeg ik: waarom niet? Dan kreeg ik als antwoord terug: ‘Omdat ik het zeg.’ Dat vond ik zo oneerlijk. Als kind wilde ik discussiëren en als ik iets niet eerlijk vond dan zei ik er wat van. Dat is wel de rode draad door mijn hele jeugd.”

Ingrid ging rechten studeren en voelde zich daar op haar plek. Dat gevoel heeft ze bij de politie ook. Het is een organisatie die recht doet aan haar rechtvaardigheidsgevoel. “Het goede doen, mensen helpen, ingrijpen als mensen over grenzen heengaan. Het sluit echt aan bij wie ik ben. Maar dat had ook in een zorginstelling kunnen zijn of bij de rechterlijke macht. Ik heb nooit gedacht het moet per se bij de politie zijn. Nu weet ik wel zeker dat ik bij de mooiste organisatie werk die er is. Zo’n enorme variëteit en zoveel uitdagingen.”

“Ik heb mijn draai gevonden”
Het eerste jaar heeft Ingrid als een flinke stap ervaren. Ze was sectorhoofd van het district Parkstad en werd politiechef. “Je staat opeens verder weg van de werkvloer (je collega’s). Daar heb ik erg aan moeten wennen. Ik vind dat contact juist heel fijn. Maar in mijn functie kun je nu eenmaal niet alle gesprekken zelf voeren.
Ook dat iedereen opeens iets van je vindt, was me eerder vreemd. Net als alle onopgeloste problemen die nu opeens op mijn bordje lagen. Vind ik dit wel leuk, heb ik me in het begin wel eens afgevraagd.” Nu ze bijna 2 jaar politiechef is, kan ze met een gerust hart volmondig JA antwoorden op die vraag. Ze is gegroeid als mens en in haar functie. Haar zelfvertrouwen heeft een boost gekregen. Ze kan nu meer een stempel drukken op zaken die zij belangrijk vindt en die ertoe doen. “Ik heb mijn draai gevonden.”

“Op mijn plek kan ik het verschil maken”
Ingrid was zich er niet van bewust dat ze de eerste vrouwelijke politiechef was in Limburg, totdat de kranten er vol van stonden. “Zo zit ik in de wedstrijd. Het lijkt wel of anderen meer waarde hechten aan mijn vrouw-zijn dan ikzelf. Ik ben gewoon Ingrid. Ik doe wat ik doe. Ik doe waar ik goed in ben. En ik ben toevallig ook vrouw.” Diversiteit is wel een issue bij de politie. Dat gaat verder dan man- en vrouw-zijn. Het gaat ook om culturele achtergrond en seksuele voorkeur. De burgers moeten zich in de politie kunnen herkennen.

“Ik voel een enorme solidariteit naar andere vrouwen toe en wil een voorbeeld zijn. Ik ben een vrouw, moeder én politiechef. En ik kan het op de manier doen die ik wil en die bij mij en mijn vrouw-zijn past. Ik ben me hiervan zeer bewust. Wij vrouwen zijn vaak te bescheiden. Ik ook soms. Ook toen deze baan voorbijkwam. Mijn man vroeg mij: ‘Ingrid, denk je dat je het kunt?’ Ik zei: ‘Ik denk het wel.’ Zijn advies: ‘Denk als een man.’ Dat heb ik me ter harte genomen en kijk eens waar ik nu sta?!
Het is belangrijk om te zien dat andere vrouwen het ook doen. En vertellen over hun kwetsbaarheid en onzekerheid. En dat ze het ondanks dat hartstikke goed doen. Zoals ik al zei, vind ik het jammer dat ik niet dichter bij mijn medewerkers zit, maar in deze functie kan ik tenminste echt het verschil maken. Dat voelt als mijn verantwoordelijkheid.” Ingrid probeert zo divers mogelijke teams samen te stellen binnen de eenheid. En ze kijkt mee als sommige vrouwen niet durven te solliciteren. Zij geeft ze dan net dat zetje dat ze nodig hebben.

De toekomst: nog meer diversiteit
De aandacht voor diversiteit werpt zijn vruchten af. De politie is op de goede weg, maar er kan en moet nog meer gebeuren. De hele maatschappij verandert, dus zal de politie ook mee moeten in deze veranderingen. In het verlengde hiervan verandert de criminaliteit ook. De digitale en financiële criminaliteit is in opmars. Hierop speelt de politie in door het aantrekken van financieel of computerdeskundigen. Dat is best een cultuurclash voor de gevestigde orde die opmerkingen maken zoals: ‘Ze kunnen niet schieten, komen net kijken en krijgen al een hoger salaris.’ Hierin moeten stappen gezet worden.

Ook gaan er de komende jaren veel oudere medewerkers uitstromen, terwijl er een nieuwe garde binnenkomt; soms met een andere achtergrond. Daarnaast moeten de pijlen gericht worden op generatiemanagement. De oudere generatie is heel waardevol voor de politie. Dat moeten de oudere medewerkers zelf ook gaan inzien. “Dit alles gaat enorm veel van mijn stuurmanskunsten vergen. Het is een absolute meerwaarde om als politie mee te gaan in die samenleving die ook hartstikke snel gaat. Hier zit de grootste uitdaging. Die vind ik enorm spannend en tegelijkertijd heel aantrekkelijk. Ik kan hierin als vrouw een zeer belangrijke rol spelen.”

Tevreden oma en deelname aan Heel Holland Bakt
Als we Ingrid vragen naar haar eigen toekomst zegt ze lachend: “Ik wil ooit eens een tevreden oma worden. En verder… doe ik de dingen die ik leuk vind. Als het begint te kriebelen dan kijk ik weer verder. Maar dat is nog lang niet aan de orde.”

Ingrid is 24/7 politiechef. Dat is iets wat ze niet kan uitzetten. Voor de broodnodige balans tussen werk en privé gaat ze graag met haar man en kinderen uitwaaien aan zee. In hun eigen huisje in Zeeland kan ze afschakelen en met haar gezin genieten van quality time. Thuis in Limburg leest ze ter ontspanning graag een roman. Al schiet dat er vaker bij in. “Ik probeer meestal net voordat ik ga slapen – ook al ben ik heel moe – nog even iets te lezen.
Daarnaast kan ik wel zeggen dat koken en bakken hobby’s van mij zijn, die ik helaas de laatste tijd weinig kan uitoefenen. Toen ik pas met de kinderen Heel Holland Bakt keek, heb ik hen beloofd dat ik ook mee ga doen als ik met pensioen ben. Eens kijken of het programma dan nog bestaat. Mijn lievelingszaterdag ziet er als volgt uit: naar de markt gaan, lekkere dingen kopen, thuis wat aanklooien in de keuken en dan genieten met vrienden van een supergezellige zaterdagavond. Maar eerlijk gezegd bestaan die zaterdagen vooral nog in mijn herinnering. Het wordt weer eens tijd…”

 

Wat doet Ingrid Schäfer precies?

- Zij geeft leiding (samen met anderen) aan en is eindverantwoordelijk voor de politie-eenheid Limburg.

- Ingrid bekijkt samen met burgemeesters en openbaar ministerie hoe ze het beste de politiezorg kunnen uitvoeren in Limburg.

- Ze is iedere woensdag in Den Haag om te overleggen met alle andere politiechefs en met korpschef Erik Akerboom. Daar stemmen ze af, zodat ze in alle eenheden op dezelfde manier werken en hoe ze elkaar kunnen helpen.

- Ingrid is landelijk portefeuillehouder innovatie. Juist in deze tijd waarin de politie zelf mee moet groeien met allerlei zaken die in de maatschappij gebeuren – denk aan techniek of digitaal – is innovatie heel belangrijk. Ingrid zit hierin prima op haar plek. Zij is wel van de vernieuwing en van veel samenwerken met partners.POPULAIR

Over FAM!


FAM! Is een maatschappelijke organisatie die zich beweegt op het terrein van leefbaarheid en actief burgerschap, emancipatie, empowerment, diversiteit en (arbeids- sociaal maatschappelijke en politieke) participatie. Kernwoorden zijn verbinden, doorbreken en vernieuwen.

Er was eens… een bedrijfseconoom die na een aantal omzwervingen procesbegeleider werd in persoonlijke ontwikkeling. Het lijkt wonderlijk, maar dat is het ook weer niet, heb ik me laten vertellen door Ilse Meelberghs uit Herkenbosch. Een bedrijfseconoom is namelijk van het geld en van de processen.
Fotocredit: Hans Stockmans

Interactieve & uitdagende cursus gedurende zes weken, met persoonlijke feedback.

Liefde voor taal en haar krantenhart heeft de 52-jarige Monique Parren gebracht waar ze nu is: dag- en avondchef bij De Limburger. Op 15- of 16-jarige leeftijd wist de van oorsprong Thornse al dat ze journalistiek zou gaan studeren.
De altijd nieuwsgierige, onderzoekende en ontdekkende Monique meldde zich daarom in 1985 met haar kersverse havodiploma bij de Academie voor Journalistiek in Tilburg.

Fotocredit: De Limburger

Als je Aleida Berghorst hoort praten over haar grote hobby koken – en dan met name over haar ´beruchte´ babi pangang – dan denk je dat ze de scepter zwaait in een keuken van een restaurant. Maar niets is minder waar. De 36-jarige inwoonster van Sittard heeft namelijk nog een veel grotere hobby en dat is de politiek.
Niet voor niets dus dat ze al bijna 17 jaar PvdA-lid is. En vanaf 2015 is Aleida Statenlid bij de provincie Limburg. Ook is zij adviseur bij de stichting Lezen en Schrijven, waar ze laaggeletterdheid aanpakken. De meester in de rechten is een bezige bij. Hoe houdt zij toch al die ballen in de lucht?

Onderhandelen is een belangrijke vaardigheid, in het bijzonder nu in de uitdagende economische periode die eraan zit te komen. FAM! en SMKK helpen jullie graag vooruit en bieden de cursus “Sterk Onderhandelen” aan, die al tijdens de Lock-down begint. Om zo de mogelijkheid te geven om je ook in deze tijd te blijven ontwikkelen. In het najaar wanneer de intelligente lock-down (hopelijk) voorbij is, gaan we fysiek bij elkaar komen voor een grand finale op 19 september in Roermond. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

De nieuwste inzichten worden gedeeld en op interactieve wijze krijgen de deelnemers praktische tips, technieken en trucs om de ander mee te krijgen. De cursus start online met een speciaal ontwikkelde app waarin je 12 weken iedere twee weken een challenge krijgt. Een challenge bestaat uit een pakkende intro video met een techniek. De deelnemers nemen vervolgens een kort filmpje van zichzelf op. Ilona Eichhorn van Debat.nl geeft persoonlijke feedback op je filmpje, om zo de vaardigheden verder te kunnen versterken. Bepaal zelf plaats en tijd voor je cursus, het voordeel van online leren!

 

Er is een onoverzichtelijke hoop aan informatie op ontelbaar verschillende websites en social media over hoe deze bizarre tijd het beste door te komen. Om hier een beetje structuur in aan te brengen, hierbij overzicht van gratis tips en ideeën.

We verzamelen tips en informatie om ouders te helpen om hun kinderen bezig te houden. Thuiswerken, de kinderen bezig houden en ook nog onderwijs geven, het is een hele uitdaging. Wie heeft er nog handige tips over onderwijs, knutselen etc. Laat het ons alsjeblieft weten dan voegen wij dit bij elkaar en kunnen we het gaan delen met iedereen. #coronahulp #voorouders #famnetwerk

In mei van dit jaar zijn we gestart met weer een nieuw, jaarlijks terugkerend, kweekvijvertraject voor politica. Vanwege het overweldigende animo hebben we nog een tweede traject opgestart. In het tweede traject lag de focus minder op 'meer vrouwen in de politiek' en meer op empowerment.

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.