VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Genderongelijkheid in de kunst is een 7-koppig monster


Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog steeds aan de orde van de dag. Als je vrouw bent én kunstenaar dan is de ongelijkheid nóg duidelijker en pijnlijker. Slechts 13% van de kunst van vrouwen is te bewonderen bijvoorbeeld in musea en bij exposities. Terwijl 80% van de studenten op de kunstacademie vrouw is. Hoe is het mogelijk, zul je je afvragen. Dat vroeg Lisa Alzer (24) uit Maastricht zich ook af.


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

In haar afstudeerjaar van haar studie Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht ging zij daarom – met begeleiding van FAM! Netwerk – op onderzoek uit. Met haar diploma en alle bevindingen in de pocket is ze nu F-ART gestart, een bedrijf dat zich richt op zichtbaarheid, ondersteuning en bewustwording. Zelf tekent en schildert ze wel eens in haar vrije tijd. “Ik zou me zelf echt geen kunstenaar willen noemen”, geeft ze lachend toe, “ik werk gewoon graag in de cultuursector.”

F-ART
“Inclusie en diversiteit zijn mijn fascinaties. In het afstudeerjaar moest ik vanuit die fascinatie een onderwerp kiezen voor mijn afstudeerproject. Ik heb gekozen voor zichtbaarheid van vrouwelijke kunstenaars in Limburg. Want hoe kan het dat er zoveel vrouwen op de kunstacademie zitten en maar een klein deel de top bereikt? Dit komt nauwelijks aan het licht dus ik dacht: hier moet ik iets mee doen. Ik heb samen met kunstenaars en de culturele sector een programma ontwikkeld met drie pijlers: zichtbaarheid, ondersteuning en bewustwording. Hier is zelfs mijn bedrijf uit voortgekomen: F-ART, waarbij de F niet alleen staat voor female, maar ook voor fair en family. Hiermee kunnen we de problematiek aanpakken.

Geen vrouwelijke rolmodellen
Vrouwen beginnen met velen én met veel ambitie aan hun kunstcarrière, maar die ambitie wordt op een gegeven moment in de kiem gesmoord. Heel zonde, maar bovenal zeer frustrerend. Kunstenaar is van oudsher een mannelijk beroep. Er zijn dus veel mannelijk rolmodellen. Ik kan dat beamen, want ik kreeg de vraag hoeveel vrouwelijke kunstenaars ken jij en ik kon er eerlijk gezegd maar een paar noemen. En die mannelijke schilder, beeldhouwer of fotograaf hebben allemaal het ondernemerschap in zich, zijn zelfverzekerd en kunnen zichzelf heel goed profileren. Dat is het algemene beeld. En dat wordt in stand gehouden. Onder andere door kunstboeken die vol staan met mannen en mannelijke docenten voor de klas op de kunstacademie. Op deze manier krijg je natuurlijk geen vrouwelijke rolmodellen.

Events en exposities
Uit mijn onderzoek is naar voren gekomen dat er behoefte is aan samenkomsten en ervaringen delen met anderen. Ik ga daarom meet-ups organiseren, zodat zich een community vormt. Gezellig samen zijn, elkaar leren kennen en praten over wat je maakt én meemaakt. Ook ga ik events organiseren. Lezingen in samenwerking met de cultuursector en kunstenaars. En exposities om de kunst aan het publiek te kunnen tonen.

In Limburg het hardst nodig
Ik zou graag zien dat mensen bewust worden van de thematiek en de problematiek en dat beide daarna bespreekbaar zijn. Als dat is gelukt, dan hoop ik dat er echt verandering plaatsvindt. F-ART kan dan tools aanbieden om deze verandering in gang te zetten. Je ziet dat in Limburg nog niet zo heel veel gesproken wordt over dit thema en de problemen. In de Randstad is dat anders en worden er al projecten ontplooid. Daarom wil ik er in Limburg werk van maken, het is hier het hardst nodig.

Hot topics in de kunstwereld
Genderongelijkheid is over vijf jaar iets rechtgetrokken, dat geloof ik wel. Mensen zijn er zich dan bewuster van, maar volgens mij blijft het altijd een thema. Dat is overal, niet alleen in de cultuursector. Mijn bedrijf staat over vijf jaar als een huis. Het focust zich dan niet alleen op genderongelijkheid, maar ook op diversiteit en inclusie in het algemeen. Dit zijn hot topics in de kunstwereld. Er wordt wel over gesproken en ze zeggen dat er iets aan gedaan wordt, maar dat is nog veel te weinig. Ik wil hier graag een steentje aan bijdragen. En ik heb nog meer plannen: startende Limburgse kunstenaars, vrouwen én mannen, in de picture zetten door voor hen tentoonstellingen te organiseren. En kunstenaars begeleiden bij ondernemerstaken en subsidies aanvragen, die zaken worden vaak onderschat.

7-koppig monster verslaan
Ik vergelijk genderongelijkheid in de kunst met een 7-koppig monster. Als je het monster wilt verslaan, moet je eerst al deze zeven koppen begrijpen. Ze staan voor zeven ongelijkheidselementen.


1) Expliciet seksisme ‘the old boys club’.
2) Dit is veranderd in een meer impliciete vorm van seksisme: het kunstenaarschap dat vaak gelinkt wordt aan mannelijke kenmerken.
3) Gebrek aan vrouwelijke rolmodellen.
4) Kunst gemaakt door vrouwen is anders, want ze hebben andere ambities.
5) Vrouwen en het moederschap: ‘ze zal wel snel moeder worden’.
6) De onzichtbaarheid van genderongelijkheid. Genderongelijkheid is een probleem van het verleden en ‘we doen al zoveel om de problematiek aan te pakken’.
7) De focus ligt op het gedrag van vrouwen, terwijl veel breder gekeken moet worden.

Deze zeven elementen samen houden de ongelijkheid in stand. Als we verandering teweeg willen brengen, moeten we de zeven elementen begrijpen én ombuigen. Alleen zo kunnen we het 7-koppig monster en dus de genderongelijkheid met de grond gelijk maken.”

*In september publiceren wij een samenvatting van het afstudeeronderzoek van Lisa Alzer. Benieuwd? Abonneer je nu dan op onze nieuwsbrief en wordt zo automatisch ervan op de hoogte gesteld.


 POPULAIR

Opgroeien in een cultuur waar de oudere generatie jongens belangrijker vindt dan meisjes is tenenkrommend. Zeker als je zelf een meisje bent, zoals Aulona Dreshaj. Als kleine meid zag ze al verschil in opvoeding tussen haar en haar broertje en neefjes. “Zij mochten ’s avonds naar buiten, ik niet. Zij hadden meisjesvrienden, terwijl ik geen jongensvrienden mocht hebben. Naarmate ik ouder werd, sprak ik me daarover uit tegen mijn ouders. Zij waren het met mij eens en hebben ook ingezien dat hoe zij zijn opgevoed niet per se slecht is, maar dat stukje hebben zij wel aangepast.” Zo zou het overal moeten zijn. Toch?

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Het blijft dan ook verbazingwekkend dat anno 2021 sekseverschillen nog steeds regelmatig vergeten worden in medische onderzoeken, zo ook in het Covid-19 onderzoek. Hoog tijd om eens in te zoomen op de gendergap in de medische wereld.

Dat de overgang gepaard gaat met opvliegers weten de meeste mensen wel, maar dat ook je stofwisseling vertraagt, je hart en bloedvaten verslechteren en angsten kunnen toenemen, is minder bekend. De klachten zijn soms zo heftig dat vrouwen thuis komen te zitten. Maar: er is iets tegen te doen.

Vijftien jaar Kweekvijver traject 'Meer vrouwen in de Politiek'. Dat verdient aandacht!
Een goede balans in onze volksvertegenwoordiging komt uiteindelijk iedereen ten goede. Al vijftien jaar organiseren wij deze bijeenkomsten. Sinds 2016 samen met onze partner organisatie SMKK.

Als je geen kinderen wil, dan wil je ze niet!

Laat je niet ompraten dat je er spijt van krijgt dat je er geen hebt, of dat het straks te laat is.

Jij weet zelf het allerbeste wat jij wil.

In het belang van diversiteit binnen FAM! nodigen wij in het bijzonder mannen uit om te solliciteren.

Over FAM!
Missie: Kracht door samenwerking, diversiteit in haar netwerk en solidariteit tussen vrouwen; FAM! maakt een verschil.
Visie: Een Limburg zonder genderkloof.

 

Stel je een wereld voor waarbij je elke dag spruitjes eet, iedereen dezelfde kleren en hetzelfde huisdier heeft – waar is dan de ontwikkeling? ‘Als de samenleving dat weet, als de natuur dat weet, waarom nemen organisaties en bedrijven dat dan zo weinig ter harte?’

Ontdek nu jouw BIG WHY Boodschap en creëer impact. Hoe word je het gezicht van je politieke campagne? Campagnes zijn maar kort en je moet dus én zichtbaar worden én je verhaal doen en dan moet het dus ook nog gebeuren. Je hebt geen tijd te verliezen. Gun jezelf die verkiezingszege en zorg dat je NU tijd vrijmaakt in je agenda om aan de slag te gaan.

Aangenaam. Dat was het gesprek met Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt van platform Aangenaam zeker. De twee jonge vrouwen maken samen met Crissy Fila en Nina Bellen deel uit van het kwartet dat het platform dit voorjaar oprichtte. Zij vonden het de hoogste tijd om in Noord- en Midden-Limburg een feministisch geluid te laten horen. Dat doen ze door eerlijke gesprekken te voeren over (on)gelijkheid, seks, lichaam, identiteit en menstruatie. Om zo bewustzijn te creëren, ervaringen te delen, een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten, taboes te doorbreken en onderwerpen te normaliseren. Niet alleen vrouwen zijn welkom op het platform, ook mannen mogen meedoen. Als ze durven.

Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog steeds aan de orde van de dag. Als je vrouw bent én kunstenaar dan is de ongelijkheid nóg duidelijker en pijnlijker. Slechts 13% van de kunst van vrouwen is te bewonderen bijvoorbeeld in musea en bij exposities. Terwijl 80% van de studenten op de kunstacademie vrouw is. Hoe is het mogelijk, zul je je afvragen. Dat vroeg Lisa Alzer (24) uit Maastricht zich ook af.

Oproep aan oud kweekvijver deelnemers èn sprekers! 

De kweekvijver Meer Vrouwen in de Politiek (MViP) bestaat dit jaar 15 jaar. Dat mogen we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Al vijftien jaar nemen getalenteerde vrouwen deel aan de kweekvijver en met succes; een hoop van de deelnemers zijn daadwerkelijk actief geworden in de politiek als raadslid, statenlid, wethouder of elk andere mogelijke vorm. Actief of niet, ieder jaar werden er hoe dan ook mooie contacten gelegd. Hoog tijd vonden wij voor een heuse kweekvijver reünie!

Hoe kun je de sociale media succesvol inzetten om je doelen te behalen? Waar moet je op letten? Wat is de etiquette, hoe gebruik je de hashtags, wat zijn de verschillen en welke kanalen passen bij mij? Een avond met tips en informatie.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.