VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Ga allebei werken in plaats van elkaar tegen te werken


Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Ouders hebben beiden werk
Aldrit is van Kosovaarse afkomst. Zijn ouders zijn in Kosovo geboren, hij en zijn oudere zus Aulona hier in Nederland. “Mijn ouders werken beiden, dus ik ben niet anders gewend. Toen mijn zus en ik kleiner waren was mijn moeder wel meer thuis. In die tijd maakte mijn vader heel veel uren om het financieel gedraaid te krijgen. Dat was zwaar. Inmiddels is die situatie totaal anders, hebben ze allebei een inkomen en loopt alles een stuk soepeler. Onze ouders geven mijn zus en mij niet voor niets mee dat het goed is dat we sámen met onze partner geld verdienen.”

Elkaar steunen
De student Bedrijfsadministrateur krijgt daarnaast op emancipatiegebied veel mee van zijn zus. “Aulona houdt zich al heel lang bezig met emancipatie. Met haar onder een dak krijg je van alles mee. En ik kan me daar helemaal in vinden. Het is heel belangrijk dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden. Dat hoort gewoon zo. Natuurlijk zijn mannen soms beter ergens in, maar in andere dingen zijn vrouwen weer beter. Dat mag niets uitmaken. Je moet elkaar steunen in plaats van elkaar af te vallen of in een hokje te plaatsen. Als we dat zouden doen, dan bereiken we veel meer. Ga toch allebei werken in plaats van elkaar tegen te werken.”

Knopen doorhakken
Alhoewel hij er nog geen ervaring mee heeft, toch vindt Aldrit dat samen kinderen opvoeden de normaalste zaak van de wereld. “Het is toch niet vreemd? Ik zou het juist raar vinden als vrouwen thuis blijven bij de kinderen. Het hele gezin heeft er profijt van als beide ouders werken. Waarschijnlijk denken veel mannen ook zoals ik, alleen werkt het in de praktijk nog niet zo.
Mannen en vrouwen moeten er meer over praten en dat niet alleen, er moeten knopen worden doorgehakt. Nu blijft veel bij het oude, omdat er niet over gecommuniceerd wordt én omdat het altijd al zo geweest is. Daar moet echt iets aan gebeuren, vind ik.”

Onafhankelijk zijn
Aldrit is strijdvaardig. Niet dat hij de barricades opgaat, maar hij wil wel doen wat in zijn macht ligt. “Als ik straks een dochter zou krijgen ga ik haar meegeven dat ze zoveel mogelijk onafhankelijk moet zijn. Het is niet goed afhankelijk van een man te zijn. En ook niet andersom trouwens. Daarom zou ik een zoon dit ook op het hart drukken. Onafhankelijkheid en gelijkheid moeten veel meer doorgegeven worden van generatie op generatie. Die boodschap wil ik de buitenwereld geven, vooral de jongeren.”

Strijd verdwijnt
Bij die jongere generatie lijken de verhoudingen tussen jongens en meiden er niet meer zo te zijn. Gelukkig. “Over tien jaar ziet de wereld er daarom op dit vlak heel anders uit, daar ben ik van overtuigd. Het zou ook dom zijn als het niet zo was. Ik hoop dat die strijd op het gebied van emancipatie helemaal verdwijnt. En niet alleen op dit vlak. Ook discriminatie op welk gebied dan ook moet natuurlijk snel de wereld uit.”POPULAIR

Update: In verband met de actuele situatie rondom Corona is het inmiddels geen toer meer door Limburg, maar worden de oranje lopers volledig lokaal georganiseerd. Wij verzoeken iedereen die hier een kaars komt halen om voldoende afstand van elkaar te bewaren.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu harder nodig dan ooit. Help mee en laat zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt! 

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Een conflict, complexe onderhandelingen of een juridisch vraagstuk. Je zit er niet op te wachten. Maar soms is het niet anders.

Op vrijdag 15 oktober 2021 vond de 4VO Vrouwendag plaats, het thema van de dag was 'Vrouw en Gezondheid'.

De sprekers Angela Maas, Thea van der Waard en Chahinda Gossein wisten de bezoekers te boeien met presentaties over het vrouwenhart, vrouw & seksualiteit en de gendergap en COVID-19.

Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Meld je dan ook nu al aan voor onze nieuwjaarsbijeenkomst op 20 januari! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

 

Opgroeien in een cultuur waar de oudere generatie jongens belangrijker vindt dan meisjes is tenenkrommend. Zeker als je zelf een meisje bent, zoals Aulona Dreshaj. Als kleine meid zag ze al verschil in opvoeding tussen haar en haar broertje en neefjes. “Zij mochten ’s avonds naar buiten, ik niet. Zij hadden meisjesvrienden, terwijl ik geen jongensvrienden mocht hebben. Naarmate ik ouder werd, sprak ik me daarover uit tegen mijn ouders. Zij waren het met mij eens en hebben ook ingezien dat hoe zij zijn opgevoed niet per se slecht is, maar dat stukje hebben zij wel aangepast.” Zo zou het overal moeten zijn. Toch?

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.