VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Bewust kinderloos
Als je geen kinderen wil, dan wil je ze niet!

Laat je niet ompraten dat je er spijt van krijgt dat je er geen hebt, of dat het straks te laat is.

Jij weet zelf het allerbeste wat jij wil.
Mijn verhaal
Toen ik een klein meisje was, riep ik dat ik nooit kinderen wilde. Dat gevoel is er altijd geweest en altijd gebleven. Nee, ik heb geen hekel aan kinderen. Integendeel! De kinderen van mijn overleden zus zijn mijn eigenbenoemde ‘suikerkindjes’, inmiddels volwassen. Sinds de dag dat ze geboren zijn heb ik altijd veel tijd met hen doorgebracht. Echt genieten!

Kinderen van mijzelf daarentegen, dat wilde ik nooit. Het leuke is dat kinderen van familie en vrienden graag bij mij zijn. Ik ben geen opvoeder, bij mij mag veel, binnen grenzen dat wel, en ik vind het ook altijd weer prima als ze naar huis gaan. 

Het grappige is dat zowel mijn vriend als ik een dierbaar verlies hebben geleden waardoor de kinderen van mijn zus met hun partners, evenals de kinderen van mijn vriend met hun partners veel bij ons over de vloer komen. Ik voel mij geen moeder, maar vervul wel een hele mooie rol in dit bijzondere samengesteld gezin.

En nee, nog steeds heb ik er geen spijt van dat ik geen kinderen heb. ‘Het gevoel’ is er nooit geweest en dat is helemaal prima. Ik ben erg blij dat ik deze keuze heb kunnen maken en niet geforceerd aan kinderen ben begonnen omdat het zo hoort. In mijn jongere jaren, toen ik pas getrouwd was met mijn toenmalige partner, heb ik heel vaak de vraag gekregen ‘én?... wanneer komt er een kleine bij jullie.....’. In een baldadige bui heb ik wel eens gevraagd of ooit het idee is opgekomen dat ik geen kinderen kon krijgen.
Anderzijds heb ik altijd zonder blikken of blozen verteld dat ik het gevoel gewoon niet heb en dat ik het erg egoïstisch vind om dan toch een kind op deze wereld te zetten.

Dat is hoe ik het echt voel.
Ik zag vriendinnen worstelen met het in stand houden van de roze wolk die er vaker niet dan wel is. Omgekeerd keken zij met enige jaloezie naar het vrije leven dat ik leidde en dat voor hen lichtjaren weg leek en vaak ook was. Daarnaast heb ik mij ook vaak verbaasd over de vanzelfsprekendheid die je door anderen wordt opgelegd. Huisje Boompje Beestje en als je daar niet aan voldoet, is het voor veel mensen echt schakelen. Want wat als je straks spijt krijgt en je ‘te laat’ bent en je geen kinderen meer kunt krijgen.

Ik dacht net andersom; als ik het niet 100 % zeker weet, wat als ik dán spijt krijg, dan heb ik én het kind echt een probleem. Dat wilde ik een kind niet aandoen. Dit naast het feit dat ik geen goed huwelijk had, dat maar kort heeft geduurd, wat doe je een kind, dat je niet wil, dan aan?! Gelukkig stonden mijn ouders achter mijn keuze om niet aan kinderen te beginnen. Sterker nog, ik zou hen enorm hebben verbaasd als ik had verteld dat ik zwanger was. Zij wisten immers niet beter dan dat ik dat niet zag zitten. Voor mijn ouders was het belangrijk dat ik gelukkig was.

Bevriende stellen van mijn ouders die op de opa en oma-wolk zaten, vroegen gek genoeg aan mijn ouders of ze het niet erg vonden dat ze geen kleinkinderen van mij hadden. Echter na een paar jaren werden ook mijn ouders met jaloezie bekeken omdat ze geen oppas voor de kleinkinderen hoefden te zijn, maar lekker konden genieten van hun pensioen en doen en laten wat ze wilden.

De appel valt niet ver van de boom…

Mijn gouden tip
Als je geen kinderen wil, dan wil je ze niet!
Laat je niet ompraten dat je er spijt van krijgt dat je er geen hebt, of dat het straks te laat is. Jij weet zelf het allerbeste wat jij wil.

Laat een ander niet voor jou bepalen. Dáár krijg je spijt van! Het heeft mij vrijheid en een mooie carrière gebracht en daar ben ik trots op.

Eveline Nelissen, 54 jaar, woonachtig in Eijsden. Als zelfstandig Business Coach help ik ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Door de waarde van hun netwerk te zien en dit op een efficiënte manier te gebruiken, groeien ze als ondernemer en als mens, krijgen ze meer klanten én meer omzet.

 POPULAIR

Opgroeien in een cultuur waar de oudere generatie jongens belangrijker vindt dan meisjes is tenenkrommend. Zeker als je zelf een meisje bent, zoals Aulona Dreshaj. Als kleine meid zag ze al verschil in opvoeding tussen haar en haar broertje en neefjes. “Zij mochten ’s avonds naar buiten, ik niet. Zij hadden meisjesvrienden, terwijl ik geen jongensvrienden mocht hebben. Naarmate ik ouder werd, sprak ik me daarover uit tegen mijn ouders. Zij waren het met mij eens en hebben ook ingezien dat hoe zij zijn opgevoed niet per se slecht is, maar dat stukje hebben zij wel aangepast.” Zo zou het overal moeten zijn. Toch?

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Het blijft dan ook verbazingwekkend dat anno 2021 sekseverschillen nog steeds regelmatig vergeten worden in medische onderzoeken, zo ook in het Covid-19 onderzoek. Hoog tijd om eens in te zoomen op de gendergap in de medische wereld.

Dat de overgang gepaard gaat met opvliegers weten de meeste mensen wel, maar dat ook je stofwisseling vertraagt, je hart en bloedvaten verslechteren en angsten kunnen toenemen, is minder bekend. De klachten zijn soms zo heftig dat vrouwen thuis komen te zitten. Maar: er is iets tegen te doen.

Vijftien jaar Kweekvijver traject 'Meer vrouwen in de Politiek'. Dat verdient aandacht!
Een goede balans in onze volksvertegenwoordiging komt uiteindelijk iedereen ten goede. Al vijftien jaar organiseren wij deze bijeenkomsten. Sinds 2016 samen met onze partner organisatie SMKK.

Als je geen kinderen wil, dan wil je ze niet!

Laat je niet ompraten dat je er spijt van krijgt dat je er geen hebt, of dat het straks te laat is.

Jij weet zelf het allerbeste wat jij wil.

In het belang van diversiteit binnen FAM! nodigen wij in het bijzonder mannen uit om te solliciteren.

Over FAM!
Missie: Kracht door samenwerking, diversiteit in haar netwerk en solidariteit tussen vrouwen; FAM! maakt een verschil.
Visie: Een Limburg zonder genderkloof.

 

Stel je een wereld voor waarbij je elke dag spruitjes eet, iedereen dezelfde kleren en hetzelfde huisdier heeft – waar is dan de ontwikkeling? ‘Als de samenleving dat weet, als de natuur dat weet, waarom nemen organisaties en bedrijven dat dan zo weinig ter harte?’

Ontdek nu jouw BIG WHY Boodschap en creëer impact. Hoe word je het gezicht van je politieke campagne? Campagnes zijn maar kort en je moet dus én zichtbaar worden én je verhaal doen en dan moet het dus ook nog gebeuren. Je hebt geen tijd te verliezen. Gun jezelf die verkiezingszege en zorg dat je NU tijd vrijmaakt in je agenda om aan de slag te gaan.

Aangenaam. Dat was het gesprek met Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt van platform Aangenaam zeker. De twee jonge vrouwen maken samen met Crissy Fila en Nina Bellen deel uit van het kwartet dat het platform dit voorjaar oprichtte. Zij vonden het de hoogste tijd om in Noord- en Midden-Limburg een feministisch geluid te laten horen. Dat doen ze door eerlijke gesprekken te voeren over (on)gelijkheid, seks, lichaam, identiteit en menstruatie. Om zo bewustzijn te creëren, ervaringen te delen, een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten, taboes te doorbreken en onderwerpen te normaliseren. Niet alleen vrouwen zijn welkom op het platform, ook mannen mogen meedoen. Als ze durven.

Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog steeds aan de orde van de dag. Als je vrouw bent én kunstenaar dan is de ongelijkheid nóg duidelijker en pijnlijker. Slechts 13% van de kunst van vrouwen is te bewonderen bijvoorbeeld in musea en bij exposities. Terwijl 80% van de studenten op de kunstacademie vrouw is. Hoe is het mogelijk, zul je je afvragen. Dat vroeg Lisa Alzer (24) uit Maastricht zich ook af.

Oproep aan oud kweekvijver deelnemers èn sprekers! 

De kweekvijver Meer Vrouwen in de Politiek (MViP) bestaat dit jaar 15 jaar. Dat mogen we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Al vijftien jaar nemen getalenteerde vrouwen deel aan de kweekvijver en met succes; een hoop van de deelnemers zijn daadwerkelijk actief geworden in de politiek als raadslid, statenlid, wethouder of elk andere mogelijke vorm. Actief of niet, ieder jaar werden er hoe dan ook mooie contacten gelegd. Hoog tijd vonden wij voor een heuse kweekvijver reünie!

Hoe kun je de sociale media succesvol inzetten om je doelen te behalen? Waar moet je op letten? Wat is de etiquette, hoe gebruik je de hashtags, wat zijn de verschillen en welke kanalen passen bij mij? Een avond met tips en informatie.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.