VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

Aangenaam: Handen ineen voor een aangenamere, gelijkwaardige toekomst


Aangenaam. Dat was het gesprek met Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt van platform Aangenaam zeker. De twee jonge vrouwen maken samen met Crissy Fila en Nina Bellen deel uit van het kwartet dat het platform dit voorjaar oprichtte. Zij vonden het de hoogste tijd om in Noord- en Midden-Limburg een feministisch geluid te laten horen. Dat doen ze door eerlijke gesprekken te voeren over (on)gelijkheid, seks, lichaam, identiteit en menstruatie. Om zo bewustzijn te creëren, ervaringen te delen, een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten, taboes te doorbreken en onderwerpen te normaliseren. Niet alleen vrouwen zijn welkom op het platform, ook mannen mogen meedoen. Als ze durven.


Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Aangenaam, ik ben Aangenaam
De vier vrouwen – die allemaal in Venlo zijn opgegroeid – hadden altijd al iets met (on)gelijkheid. Nanet: “Mijn moeder zei onlangs dat ik er als jong meisje al mee bezig was.” Zij kende Crissy en Nina en op hun beurt kenden de laatste twee Jill weer. Ze spraken een aantal keren met zijn vieren af en gaandeweg is het idee ontstaan om een platform op te richten voor vrouwen; voornamelijk tussen de 25 en 35 jaar. Maar iedereen is van harte welkom, drukken ze mij op het hart. Op het platform komen alle thema’s samen waar vrouwen tegenaan lopen in het leven. De naam Aangenaam is niet voor niets gekozen. Hij heeft een dubbele betekenis. Aangenaam, omdat we de regio kennis willen laten maken met een nieuwe definitie van feminisme en met getalenteerde en inspirerende vrouwen. Dit doen we niet door de confrontatie op te zoeken maar juist door vragen te stellen. Op een aangename manier. Voor een aangenamere wereld. Crissy, Nina, Nanet en Jill willen niets liever dan de positie van de vrouw versterken en een fijne plek creëren waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf durft te zijn. Zij zetten zich hier online en offline voor in.

We lopen tegen verschillende dingen aan
De feministen vinden dat Aangenaam meer dan nodig is. Vooral in Limburg. De Randstad heeft al wat meters gemaakt, maar hier in de regio is nog veel werk aan de winkel. Er is nog te veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. En er moeten nog genoeg zaken uit de taboesfeer gehaald worden. Nanet: “We liepen en lopen allemaal tegen andere dingen aan. De ongelijkheid in het bedrijfsleven en de politiek is een grote drijfveer voor mij. Het feit dat de gemeenteraden uit nagenoeg alleen maar witte mannen bestaat, vind ik schrijnend. Je ziet ook steeds dezelfde gezichten in bepaalde functies. Ik snap het proces, hoe 'ons kent ons' werkt en dat verandering akelig kan zijn, maar het stoort me wel dat het niet sneller gaat. En Crissy merkt het heel erg nu ze moeder is geworden. Ze krijgt opmerkingen en vragen zoals Hoeveel ga je minder werken? en Hoe ga je het allemaal regelen? Allemaal vragen die vooral aan vrouwen gesteld worden.”

Menstruatieproducten en anticonceptie
Jill voegt toe: “Ikzelf vind het bijvoorbeeld verschrikkelijk dat 1 op de 9 vrouwen geen toegang heeft tot menstruatieproducten. Het is een eerste levensbehoefte en er wordt gewoon niet serieus naar gekeken. Dat is toch onvoorstelbaar. Het moet voor iedereen toegankelijk en normaal zijn om het te gebruiken.” Nanet: “In het verlengde hiervan ligt dat anticonceptie vaak de verantwoordelijkheid is van de vrouw. Dit is de norm. Maar klopt dit nog wel? We moeten hierover nadenken en jonge vrouwen informeren. Je moet als vrouw zelf keuzes kunnen maken, wat die keuze ook is en vooral je happy voelen met die keuze.” Jill merkt hierbij nog op: “Ik verbaas me daar echt over. Meiden in de pubertijd krijgen klakkeloos de pil voorgeschreven. Terwijl er toch bekend is dat er allerlei bijwerkingen zijn. De meiden moeten geïnformeerd worden over de eventuele gevolgen. Als ze dan toch ‘ja’ zeggen, is dat prima.” Iedereen is anders en iedereen doet en beslist anders. Wat belangrijk is – volgens Nanet en Jill – dat je verschillende opties krijgt en de voors en tegens af kunt wegen.

Vooral ‘oude’, witte mannen
“We willen een betere en bredere representatie in de regio. Er zijn heel veel initiatieven, maar vooral in de Randstad. Hier in Limburg is ook een snellere verandering nodig. We maken mensen attent op de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Als je naar de politiek kijkt en de raden van besturen of als je luistert naar de radio of kijkt naar de televisie, dan zie je vooral ‘oude’, witte mannen. En dat moet écht veranderen”, zegt Nanet. Jill geeft een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk: “In een populair regionaal actualiteitenprogramma zie je voornamelijk witte mannen van middelbare leeftijd. Twee jonge vrouwen die een kledingwinkel runnen vertelden ons zich totaal niet in de omroep te herkennen en vroegen zich af: ‘Waarom zouden wij daar gaan zitten?’ Onze boodschap aan hen, maar ook aan alle andere vrouwen: zéker moet je daar gaan zitten. Ook jij hebt iets waardevols te vertellen!” Nanet: “Er zijn voorbeelden te over. Ook bij organisaties die vrouwen willen aannemen, maar ze niet kunnen vinden. De boodschap: zoek beter! Ga na waarom je ze niet kunt vinden. Misschien zijn er drempels die een organisatie niet ziet, omdat ze het altijd zo gedaan hebben. Sta open om kritisch naar je eigen processen te kijken én om te veranderen.”

Women’s March
Aangenaam is heel actief op Instagram. Het aantal volgers wordt met de dag groter en de hoeveelheid reacties stijgt bij iedere nieuwe post. “Het leeft onder vrouwen merken we aan de comments op onze stories. Dat versterkt ons idee dat het heel erg nodig is. Naast zichtbaar zijn op social media, gaan we nu ook starten met hosting op een online radiostation. Met vrouwelijke artiesten en DJ’s in de hoofdrol die op een andere plek niet snel voet aan de grond krijgen. Tijdens Aan de Waterkant organiseren we op zondag 22 augustus een Aangenaam Seksfeest. Hier gaan we in gesprek met een seksuoloog en elkaar, stellen we vragen en beantwoorden we vragen van volgers. We lezen voor uit de verhalenbundel Damn Horny en reviewen seksspeeltjes. Alles om het taboe rondom vrouwelijke seksualiteit te doorbreken. Volgend jaar op 5 en 6 maart willen we een Women’s March organiseren in Venlo. Het is de bedoeling dat vrouwen de straat op gaan om feminisme opnieuw te introduceren. We willen vieren en laten zien hoe geweldig vrouwen zijn”, vertelt Nanet.

Meer waardering voor vrouwelijke kracht
Als ze zelf mogen kiezen hoe het er over vijf jaar voorstaat, dan weten de vrouwen het wel. Jill: “Waar zal ik eens beginnen? Het zou mooi zijn als de man-vrouwverhouding meer gelijk wordt. Bijvoorbeeld in een gemeenteraad. Want hoe kun je een gemeente goed besturen als je maar door één bril kijkt? Ook bij talkshows is de verhouding man-vrouw over vijf jaar meer in verhouding. Het hoeft niet exact 50-50 te zijn, maar de huidige verhouding is erg uit balans. Nanet voegt nog toe: “We zijn dan meer in gesprek met elkaar en durven vragen te stellen. We waarderen de vrouwelijke kracht in de samenleving meer en hebben een betere balans.” Het is duidelijk dat Jill en Nanet een zonnige toekomst tegemoet zien met meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Maar zoals ze zelf al opmerkten: er is nog veel werk aan de winkel. “Het is goed dat er ook andere initiatieven gestart worden om dit voor elkaar te krijgen. Hoe meer, hoe beter. Heb jij een idee? Ga ermee aan de slag. We slaan de handen ineen voor een aangenamere, gelijkwaardige toekomst”, met deze oproep sluit Jill af.

 

Lees hier het artikel in DagbladdeLimbuger over Aangenaam.POPULAIR

Opgroeien in een cultuur waar de oudere generatie jongens belangrijker vindt dan meisjes is tenenkrommend. Zeker als je zelf een meisje bent, zoals Aulona Dreshaj. Als kleine meid zag ze al verschil in opvoeding tussen haar en haar broertje en neefjes. “Zij mochten ’s avonds naar buiten, ik niet. Zij hadden meisjesvrienden, terwijl ik geen jongensvrienden mocht hebben. Naarmate ik ouder werd, sprak ik me daarover uit tegen mijn ouders. Zij waren het met mij eens en hebben ook ingezien dat hoe zij zijn opgevoed niet per se slecht is, maar dat stukje hebben zij wel aangepast.” Zo zou het overal moeten zijn. Toch?

Pas 18 jaar, maar hij is een voorbeeld voor velen. Aldrit Dreshaj uit Roermond. Hij begrijpt niet waarom het niet normaal is dat vrouwen net zoveel werken als mannen. En mannen niet evenveel tijd doorbrengen met hun kinderen of zorgen voor het huishouden. “Ik had niet verwacht dat dit nog zo raar gevonden wordt”, vertelt hij verbaasd. In gesprek met een jongen die nu al weet – zonder twijfel – dat hij straks samen met zijn vrouw 50:50 voor hun kinderen gaat zorgen.

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Het blijft dan ook verbazingwekkend dat anno 2021 sekseverschillen nog steeds regelmatig vergeten worden in medische onderzoeken, zo ook in het Covid-19 onderzoek. Hoog tijd om eens in te zoomen op de gendergap in de medische wereld.

Dat de overgang gepaard gaat met opvliegers weten de meeste mensen wel, maar dat ook je stofwisseling vertraagt, je hart en bloedvaten verslechteren en angsten kunnen toenemen, is minder bekend. De klachten zijn soms zo heftig dat vrouwen thuis komen te zitten. Maar: er is iets tegen te doen.

Vijftien jaar Kweekvijver traject 'Meer vrouwen in de Politiek'. Dat verdient aandacht!
Een goede balans in onze volksvertegenwoordiging komt uiteindelijk iedereen ten goede. Al vijftien jaar organiseren wij deze bijeenkomsten. Sinds 2016 samen met onze partner organisatie SMKK.

Als je geen kinderen wil, dan wil je ze niet!

Laat je niet ompraten dat je er spijt van krijgt dat je er geen hebt, of dat het straks te laat is.

Jij weet zelf het allerbeste wat jij wil.

In het belang van diversiteit binnen FAM! nodigen wij in het bijzonder mannen uit om te solliciteren.

Over FAM!
Missie: Kracht door samenwerking, diversiteit in haar netwerk en solidariteit tussen vrouwen; FAM! maakt een verschil.
Visie: Een Limburg zonder genderkloof.

 

Stel je een wereld voor waarbij je elke dag spruitjes eet, iedereen dezelfde kleren en hetzelfde huisdier heeft – waar is dan de ontwikkeling? ‘Als de samenleving dat weet, als de natuur dat weet, waarom nemen organisaties en bedrijven dat dan zo weinig ter harte?’

Ontdek nu jouw BIG WHY Boodschap en creëer impact. Hoe word je het gezicht van je politieke campagne? Campagnes zijn maar kort en je moet dus én zichtbaar worden én je verhaal doen en dan moet het dus ook nog gebeuren. Je hebt geen tijd te verliezen. Gun jezelf die verkiezingszege en zorg dat je NU tijd vrijmaakt in je agenda om aan de slag te gaan.

Aangenaam. Dat was het gesprek met Nanet Hazenbosch en Jill Verberkt van platform Aangenaam zeker. De twee jonge vrouwen maken samen met Crissy Fila en Nina Bellen deel uit van het kwartet dat het platform dit voorjaar oprichtte. Zij vonden het de hoogste tijd om in Noord- en Midden-Limburg een feministisch geluid te laten horen. Dat doen ze door eerlijke gesprekken te voeren over (on)gelijkheid, seks, lichaam, identiteit en menstruatie. Om zo bewustzijn te creëren, ervaringen te delen, een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten, taboes te doorbreken en onderwerpen te normaliseren. Niet alleen vrouwen zijn welkom op het platform, ook mannen mogen meedoen. Als ze durven.

Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog steeds aan de orde van de dag. Als je vrouw bent én kunstenaar dan is de ongelijkheid nóg duidelijker en pijnlijker. Slechts 13% van de kunst van vrouwen is te bewonderen bijvoorbeeld in musea en bij exposities. Terwijl 80% van de studenten op de kunstacademie vrouw is. Hoe is het mogelijk, zul je je afvragen. Dat vroeg Lisa Alzer (24) uit Maastricht zich ook af.

Oproep aan oud kweekvijver deelnemers èn sprekers! 

De kweekvijver Meer Vrouwen in de Politiek (MViP) bestaat dit jaar 15 jaar. Dat mogen we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Al vijftien jaar nemen getalenteerde vrouwen deel aan de kweekvijver en met succes; een hoop van de deelnemers zijn daadwerkelijk actief geworden in de politiek als raadslid, statenlid, wethouder of elk andere mogelijke vorm. Actief of niet, ieder jaar werden er hoe dan ook mooie contacten gelegd. Hoog tijd vonden wij voor een heuse kweekvijver reünie!

Hoe kun je de sociale media succesvol inzetten om je doelen te behalen? Waar moet je op letten? Wat is de etiquette, hoe gebruik je de hashtags, wat zijn de verschillen en welke kanalen passen bij mij? Een avond met tips en informatie.

Een all round programma waarbij alle aspecten van het ondernemerschap worden belicht. Zodat ondernemers goed voorbereid zijn en betere keuzes kunnen maken en sneller succesvol kunnen zijn. Om te ervaren dat het ondernemerschap bijzonder leuk kan zijn. Je kan je eigen dromen realiseren. Je eigen stempel op jouw leven zetten. Hoe mooi is dat!

 

Voer jij thuis een gesprek over wie welke taken op zich neemt in het huishouden?
Vreneli Stadelmaier geeft tips over taakverdeling en eerlijk verdelen. Een handig document is het Keukentafelplan, een document waarmee je kunt komen tot een eerlijke taakverdeling die recht doet aan alle wensen en verlangens van beide partners. 

Het leven is niet maakbaar, je hebt niet altijd alles in de hand. Fouten maken hoort bij het leven. Van fouten kun je veel leren. Vreneli geeft tips, doe er je voordeel mee.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.