VOOR EEN LIMBURG ZONDER GENDERKLOOF
Slide background

25 november toert de oranje loper door Limburg in het kader van Orange The World

Donderdag, 25 November 2021 om 10:00u

Update: In verband met de actuele situatie rondom Corona is het inmiddels geen toer meer door Limburg, maar worden de oranje lopers volledig lokaal georganiseerd. Wij verzoeken iedereen die hier een kaars komt halen om voldoende afstand van elkaar te bewaren.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu harder nodig dan ooit. Help mee en laat zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt! 
In Nederland? Ja in Nederland!

Vaak wordt gedacht dat gendergeweld alleen plaatsvindt in ontwikkelingslanden. Helaas is niets minder waar. Zo staat Nederland zelfs op de derde plek in Europa als het gaat om femicide, ofwel vrouwenmoord. Aan femicide gaat vaak een patroon van structureel geweld vooraf: dwangmatige controle, stalking en fysiek (huiselijk) geweld. Nederland staat op de derde plaats van landen in Europa waar femicide het meeste voorkomt. Hoog tijd voor bewustwording. Geweld tegen vrouwen komt in Nederland heel veel voor. En in alle lagen van de bevolking.

Er is geen beleid

In de politiek wordt lang niet altijd rekening gehouden met de risico’s voor vrouwen; zo leidde de avondklok en de lockdowns tot een forse toename van seksueel geweld, huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag online. Zo meldt Rutgers dat 8 procent van meisjes te maken heeft gehad met seksueel geweld tijdens de Corona periode en 3 procent van jongens. Hier was gedurende de pandemie weinig aandacht voor.

Niet meer zwijgen

In negen van de tien gevallen van geweld tegen vrouwen is de dader een man, meestal een bekende van het slachtoffer. Gelukkig zijn de meeste mannen geen geweldpleger, maar pleger of niet, bijna iedereen zwijgt over dit onderwerp. Geweld is sterk verbonden aan maatschappelijke ideeën en normen voor mannen en mannelijkheid. Het is dan ook noodzakelijk om mannen te betrekken bij de oplossing. Mannen moeten zich uitspreken over en tegen gender gerelateerd geweld en elkaar er op aanspreken als het gaat om seksistische grapjes en/of ongepast gedrag.

Wat gaan wij doen?

In Limburg hebben de gemeentes Beekdaelen, Maastricht, Roermond en Weert de handen ineengeslagen en spreken zich uit tegen gendergeweld! Op 25 november ligt de oranje loper in deze gemeentes. We vragen aandacht voor het geweld tegen vrouwen en delen op diverse plekken kaarsen uit en een flyer met feiten over gendergeweld in Nederland uit. Dit doen we samen met SMKK, Ladies' Circle Roermond, Ladies' Circle  Weert, Zonta Mergelland, de Ronde Tafel Roermond en Soroptimistclub Mosaïk-Limburg. De kaars staat hierin symbool voor steun vragen voor iets dat moeilijk is en voor liefde, licht en warmte.


Waar je ons kunt vinden

Beekdaelen, op de Markt in Nuth van 10.00 tot 11.30

Maastricht, op de Markt van 12.00 tot 13.30

Roermond, op het Kloosterwandplein van 14.00 tot 15.30

Weert, bij de bibliotheek van 16.00 tot 17.30

 

Wat vragen we aan jou?

Wil je meehelpen en laten zien dat ook jij de strijd tegen geweld tegen vrouwen steunt? Op diverse plekken kun je oranje kaarsen ophalen of je gebruikt een eigen kaars. Maak een foto van een (dan brandende oranje?) kaars en plaats deze op de sociale media met de hashtag #orangetheworldlimburg tijdens de campagne met de einddatum 10 december 2021. Onder al deze berichten verloten wij een aantal leuke prijzen. De winnaars maken wij bekend op onze social mediakanalen.

Maak geweld bespreekbaar, het taboe moet doorbroken worden. Geweld is NIET OKÉ!

#orangetheworldlimburg #orangtheworld #stopgeweldtegenvrouwen #geweldisnietokePOPULAIR

Een dag om het vrouw zijn te vieren, een dag om te kijken wat er al bereikt is op het gebied van gendergelijkwaardigheid en een dag om te kijken waar nog de uitdagingen liggen. Internationale vrouwendag.

 

Vanwege de onzekerheden rondom COVID-19 hebben we onze Nieuwjaarsbijeenkomst verplaatst naar 17 februari 2022, locatie Foroxity Filmarena Roermond. Het nieuwe jaar gaan we feestelijk en verrassend beginnen! Mocht het dan nog niet mogelijk zijn om fysiek bij elkaar te komen, dan gaat de bijeenkomst op 17 februari digitaal plaatsvinden. Ben je er ook bij? Meld je dan nu aan! Zoals ieder jaar luiden we het jaar feestelijk in bij FAM!. Naast alle gezelligheid, terugblik en vooruitkijken komt er uiteraard ook dit jaar weer een interessante spreker. Het thema dit jaar is geld. Vrouwen en geld. We gaan het hebben over de financiële toekomst van vrouwen.

We willen graag investeren in deze doelgroep om zo welzijn en welbevinden voor de dames te bevorderen. De betrokkenheid bij de maatschappij zal groter worden, de verbinding tussen de deelnemers zal groeien evenals de relatie met de maatschappelijke partners en de gemeente. Met het motto ´Krachtige vrouwen´ zal ernaar worden gestreefd om vanuit de positieve gezondheid vrouwen in de samenleving positief gezonder en vitaler te maken.

Wil jij leren hoe jij professioneel digitaal kunt presenteren? Volg dan deze e-learning van Devotion Training. Aanmelden kan het hele jaar door. Start samen met een groep enthousiaste vrouwen en deel zelf jouw tijd in. Word een ster in digitaal presenteren!

 

Kweekvijvertrajecten 2019

TWEETS

CONTACT
Ons bezoek- en postadres is:
Produktieweg 1
6045JC Roermond

Tel: 0475-332491
Mail: info@famnetwerk.nl

GEOPEND
Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 13.00 uur.

Op woensdagen en ná 13.00 op de andere dagen, zijn wij beperkt telefonisch bereikbaar tot 17.00 uur.